FAMILIEN OG FÆLLESSKABET
Fælles aktiviteter og det fælles værdigrundlag
Det at tage sig tid til hinanden og have noget at deles om, eks. fælles arrangementer eller fælles interesser, kan med tiden blive mindre og mindre, f.eks. hvis der kommer børn, hvis huset skal renoveres, når jobbet skal passes osv.
Det kan være nødvendigt at tage stilling til det fælles værdigrundlag -skal I have en levestandard, der kræver at I har overarbejde, skal I bo i et stort dyrt hus, skal I have lang transporttid til arbejde, skal I besøge familien hver weekend, skal der være pinligt rent, skal I bruge lang tid på fritidsinteresser hver uge osv.
Hvad påvirker, at I vælger som I gør? Er det samfundet, medierne, forældrene, vennerne, omgivelserne?
Det perfekte er blevet det almindelige! Sandheden er jo, at man ikke kan nå alt. Man bliver nødt til at prioritere, hvis parforholdet skal blomstre. Så er det det, man må vande og muligvis derfor sortere noget andet fra i sin tidsplan. Det kræver, at I som par får talt om, hvad der vigtigt for jer som personer og som familie.
Din tid er dit valg
Man kan nemt blive påvirket af et medieskabt billede af, hvordan det perfekte liv er, og så får man virkelig travlt! Mange glemmer jo, at alt hvad man foretager sig, er et valg. Hvis man forestiller sig at skulle leve op til at være den perfekte partner, mor/far, medarbejder, ven, nabo mv., så ender man med, at halse af sted, og ikke være ordentligt til stede.
Der er mange ting at tage stilling til og tage sig af, men de nære ting i tilværelsen er som regel altid det, der giver mennesker størst tilfredshed og gør dem lykkelige, så det væsentlige er at bruge tid med hinanden, for at kunne føle, at man rent faktisk har et liv sammen.
Fælles aftaler
Man ville aldrig forestille sig, at mål eller opgaver på arbejdet blev løst tilfredsstillende eller i tide, hvis man ikke havde gjort sig nogle overvejelser og anstrengt sig for at få det til at lykkes. Sådan forholder det sig også med fællesskabet og samarbejdet i parforholdet. Indimellem opstår der måske noget spontant, men i lighed med andre områder i livet, så skal man også her overveje og tale sammen, prioriterer og vælge, hvilke ting man gerne vil have i det fælles liv.
Mange par lever parallelle liv, uden at de overlapper hinanden, og det kan indimellem resulterer i, at jeg møder dem i parterapien, fordi de ikke længere føler de kender hinanden , hører sammen eller fordi de er overvældede af stress. Løsningen er så at begynde og forholde sig til, hvad der skal sorteres fra, så der bliver tid til hinanden. At lave aftaler sammen, og måske starte med at finde ud, hvad man egentlig har lyst til sammen. Det kan jo have ændret sig meget med årene, og selv i nye forhold, hvor man lige skal vænne sig til at være to, kan det være godt at tale om dette.
Romantik?
Nogle mennesker har en forestilling om, at samværet skal indeholde en masse romantiske arrangementer, men det er i virkeligheden ikke så væsentligt, måske har i mere lyst til at drikke kaffe i haven, se en film sammen, tage ud og fiske, lufte hunden hånd i hånd eller noget helt andet.
Det vigtigste er ikke, hvad I foretager jer sammen, men om I egentlig har fået talt sammen om jeres ønsker og forventninger, for det er ikke altid muligt for din partner at gætte, hvad du drømmer om, og da slet ikke, hvis du aldrig har givet udtryk for det.
Afsæt tid, gør en indsats, overvej, planlæg, overrask din partner – nyd hinanden og jeres tid sammen, men drop forestillingen om, at tosomheden kan indfri det hele. Giv plads til jeres individuelle frihed til også at få tilfredsstillet nogle behov hos andre mennesker.
For mange aftaler?
Stress og depression omtales ofte som den enkeltes problem, men begge dele påvirker både forhold og familieliv, og jeg oplever jævnligt at disse problemer er baggrunden for de fælles konflikter.
Det kan være nødvendigt at se disse problemer i øjnene og gøre en fælles indsats, hvis det kaster skygge over parforholdet.
Kan I genkende denne problematik, så kan I enten hver for sig eller sammen komme i stress behandling og få nogle af mine redskaber til, hvordan man kan bearbejde stress, depression mv., så I får flere ressourcer og parforholdet får et bedre udgangspunkt for at blomstre.
Jeg har flere uddannelser, der er rettet mod stress, og I kan læse mere om mine tilbud her: stresscoaching