Derfor
… skal du ud af byen

Femina – 10.september 2015

Et nyt amerikansk studie viser, at du lettere kan slippe tankespind i fysiske oaser – eksempelvis på stranden.

Storbylivet har masser af fordele. Du kan shoppe dine yndlingsstiletter rundt om hjørnet fra dit arbejde, der er altid en ny og spændende bar at nyde en cocktail på, og du kan se avantgardefilm i biografen. Men ifølge et nyt amerikansk studie, så er big city life også mentalt belastende, for det kan forøge tendensen til ruminering – det vil sige spekulationer, der ingen vegne fører hen andet end til negative begrænsninger og overbevisninger. Ruminering kan påvirke dit nervesystem og eksempelvis give dig hoved – og mavepine. Den primitive del af hjernen vil nemlig registrere fare på færde, når du bekymrer dig, så tanker er aldrig toldfri, siger tankefeltterapeut, organisk psykoterapeut og mindfulnessinstruktør Mette Illianna Turms.

OPSØG NATURLIGE OMGIVELSER

Hun råder dig til at øge din bevidsthed om, at tanker ikke nødvendigvis er virkeligheden. Og hold gerne en daglig pause fra det urbane lydinferno og gå ud i naturen! Naturens skønhed, dufte og beroligende lyde appellerer til dine urinstinkter, så du automatisk tænker mindre og oplever mere. Det kan nedbringe mængden af stresshormoner i dig, fordi du er tilstede på en mere accepterende og sanselig måde.

MINDFULNESS-ØVELSE

Gå en langsom tur på stranden, så du får fat i bindevævet, der opbevarer indtryk fra den primitive del af hjernen (eksempelvis dårlige oplevelser eller traumer).
Teknikken afspænder og hjælper dig med at give slip. Samtidig kræver det bevidst nærvær i nuet at holde et langsomt tempo, hvilket reducerer risikoen for tanker om fortid eller fremtid, der kører i ring.

Af journalist og mindfulness instruktør Trille Frost
Andre kilder: Nature experience reduces rumination and subgenual prefrontal cortex activation.Pnas.org.

Mindfulness i hverdagen

”Jeg skal have fyldt benzin på bilen, for i morgen skal vi jo til fødselsdag. Fik jeg nu sendt fødselsdagskortet? Guud . . jeg lovede at printe et kort til arbejdet over det sted vi skal på kursus! Fik jeg egentlig sendt den mail fra min kollega?  Måske skulle jeg snart gå i gang med aftensmaden, så jeg kan nå at sende mail og fødselsdagskort. Hov – der ligger noget vasketøj. . .

Hvordan er det egentlig muligt at være mindfull? Måske skulle jeg bare vente med at prøve til om nogle uger, når vi har efterårsferie eller til vinterferien måske? For jeg tror ikke helt jeg kan nå det i efterårsferien, vi skal jo så meget.
Mindfulness –  helt ærligt! Svar mig – en eller anden! Hvordan skal jeg nå det? Hvis jeg skal mindfull , så skal jeg være bevidst til stede i livet hele tiden.Pyyy. . .
Som om jeg kan nå det – at være mindfull når jeg laver mad –  jeg skal samtidig røre i maden, svare på spørgsmål om lektierne og skele til uret, fordi det hele skal være klaret inden halvdelen af familien skal til fritidsaktiviteter.
Jeg tror, jeg gemmer det til næste sommer, til sommerferien, den er så mange uger, så der må jeg da kunne nå det.

Har du også svært ved at forstå, hvordan det skal kunne lade sig gøre, at få det hele til at hænge sammen?
Man ved hvor sofaen er. Når alle opgaver er klaret, er der ikke meget mere energi tilbage, så er der kun overskud til kaffe i sofaen.

Men det er ikke meningen, du skal have overskud for at kunne bruge mindfulness. Det er meningen, at du skal overskud af mindfulness, for mindfulness er ikke et element der skal opleves uafhængigt af hverdagen, det skal tværtimod integreres, så du bevare din balance og din effektivitet gennem hele dagen.

Mange mennesker mangler ro i hverdagen og ikke mindst ro i sindet. De er splittede mellem tanker om de oplevelser, der har været eller spekulative tanker over det der kommer. Det er svært at være nærværende, når man har fokus på alt andet end det øjeblik man befinder sig i, så mistes let både koncentration, engagement, effektivitet og glæde.
Mindfulness kan styrke evnen til både at være nærværende og rummelig overfor en selv og andre, og man får nemmere ved at fokusere, på det man synes er vigtigst, og administrere den tid man har. Når man lærer, at være til stede i nu’ét, er det nemmere at tage en opgave ad gangen uden at blive stresset og frustreret over alle de andre opgaver, der står i kø, f.eks. huslige rutineopgaver, opgaver på jobbet eller haven der skal ordnes.
Mindfulness er mental træning sammenligneligt med, hvad styrketræning er for en vægtløfter. Man kan træne sine mentale muskler, sådan at man bedre formår at være i verden på en rolig, accepterende og intens måde.

En væsentlig del af mindfulness består af at tage styringen over dine egne tanker, så du vælger, hvordan du vil bruge din tid. Om du vil jagtes rundt i manegen af tanker og gamle overbevisninger f.eks. :” jeg er ikke god nok” ”jeg når det aldrig” ”jeg mister nok jobbet” o.s.v. o.s.v.  Eller om du vil slippe disse tanker, for det er hvad det er – blot tanker. Det er ikke hele sandheden og måske er dine tanker ikke engang i nærheden af sandheden, de er kun tolkninger af virkeligheden.
I mindfulness er vejen målet, at være der hvor du er, og ikke forestille dig, at alt andet er bedre. Du kan lære at iagttage dine egne tanker, og vurdere om det er nødvendige tanker, spildtanker, negative tanker, positive tanker eller sjælsbevidste tanker.
Mindfulness minder om afslapningsmetoder, men forskningsresultater omkring ændringer i hjernen viser, at det er langt mere end dette. Mindfulness resulterer både i en større ro, og mere velvære , men samtidig skærper det også vore sanser og intellekt og bevidstgør os på et langt dybere niveau, som skaber en stor tilfredshed med os selv og vore omgivelser.

At lære at slå autopiloten fra, og ikke mere lade dig dominere af ubevidste gamle vaner, betyder at du kan gøre noget andet end du plejer, og når du gør noget andet, så sker der også noget andet. Så velkommen til at slippe det gamle og kaste dig ud i det nye.